Orgels

Maarschalkerweerd-orgel

Het Maarschalkerweerd-orgel van de basiliek is gebouwd in 1996 in een oudere kast van een orgel van Nicolaus Brunswick uit 1697. Deze orgelkast werd gebouwd voor het Observantenklooster in het Duitse Münster. In 1813 werd het, na de sluiting van het klooster in 1797, geplaatst in de O.L.Vrouwekerk door Rodolph Knol.

Daarna werder door diverse orgelbouwers aan gewerkt, tot in 1895 werd besloten een geheel nieuw instrument in de bestaande kast te maken.
De opdracht werd gegund aan Michaël Maarschalkerweerd uit Utrecht. Met een legaat van de familie Heerkens-Van Sonsbeeck (wiens wapen op de orgelkast prijkt) werd een drieklaviers instrument van 36 registers geplaatst. Het regeersysteem is van de fa. Carl Weigle uit Stuttgart. Maarschalkerweerd maakte de windvoorziening, windladen en het pijpwerk. In 1896 werd het in gebruik genomen. Recente restauraties zijn van 1983 (fa. Vermeulen uit Alkmaar) en 2005 door Flentrop Orgelbouw uit Zaandam.

Koororgel Kaat en Tijhuis, Kampen

In 1986 werd een nieuw koororgel gebouwd door de firma Kaat en Tijhuis uit Kampen. Het is een één-klaviers instrument met vrij pedaal van 7 registers. In 2007 werd de dispositie gewijzigd en een Barokstemming (Neidhardt I 1732) aangebracht.